Passivhaus Affiliate

Planning win for Forest of Dean Passivhaus

Treetops Passivhaus is a detached replacement dwelling for a pebble-dashed cottage in dire need of modernisation. The client initially explored the option of retrofitting to EnerPHit alongside a large extension, but for several factors, it was deemed easier to rebuild.

The self-build project will predominantly be carried out by the client, IJJ carpentry, & PHT member Adams:Scott. This will be the first Passivhaus project for both.

A reconstituted stone rain-screen to the front façade and rendered block gables emulate the traditional vernacular and appear as the original cottage.

Treetops Passivhaus

The proposed 172m2 timber frame dwelling consists of three separate elements:

  • A stone-clad section where the original cottage stood.

  • A rendered block front façade to the East suggesting a side extension

  • A contemporary rear ‘extension’ complete with timber cladding to the roof and walls, featuring British Cedar, felled locally and cut by the client.

Unusually for a Passivhaus, the dwelling features a large number of North facing windows due to planning constraints. 

Treetops Passivhaus - elevation

Front elevation render - Adams:Scott


The client struggles to keep their current house heated to 17̊°C and regularly observes bedroom CO2 concentrations of over 3,000PPM during the winter. They can’t wait to complete their self-build so they can experience the true comfort of Passivhaus!

Scott Adams, Founder of Adams:Scott

Planning permission was granted January 2017, with construction due to start later this year. Keep your eyes peeled for a blog of the self-build. The clients hope to occupy the newly completed home in Winter 2018.

 

Further Information

Adams:Scott

30th January 2017


< Back To News