Passivhaus Affiliate

Lottery funded Community Centre aims for Passivhaus

An isolated rural village in Garway, Herefordshire has broken ground on a much-needed modern Community Centre that is aiming for Passivhaus Standard. All thanks to the Big Lottery Fund.

Garway Community Centre

Garway Community CentreThe 382m2 Garway Community Centre will be built on a site adjacent to Garway Primary School and opposite the existing Village Hall which has served the community well since the 1920’s. Garway is a village in rural isolation in the extreme south west of Herefordshire with a sparse transport system and the nearest medical facilities being some 7 miles away. The new Centre will benefit up to 800 people from the local area, older people, young people and those without transport. The current Village Hall is central to every village event.

The new multi-use rural community building is designed to accommodate approximately 100 people at full capacity, and will include:

  • A new modern village hall
  • health and social care outreach centre
  • Café
  • Meeting facilities.
  • Photovoltaics
  • On-site sewage treatment

The Client wanted comfort, good air quality and low running costs so Passivhaus was discussed at the beginning of the process with the Council and looked upon favourably by the Big Lottery Fund. This result in Passivhaus being included in the original client brief; It will be the first Passivhaus funded by the Big Lottery Fund.

Garway Community Centre 

Simmonds.Mills Architects have successfully delivered Passivhaus projects before, and advised that all who tendered for the job needed to show evidence of Passivhaus skills training. Although this is the contractors’ William Powell & Sons first attempt at building a Passivhaus, they successfully undertook the Passivhaus tradesperson course training during the tender process.


Construction is now underway on-site.

 

Materials

The detached newbuild is constructed from a concrete raft foundation with a timber superstructure

Wall

I beams, blown mineral fibre (SupaFill), timber & render claddings

Roof

I beams, blown mineral fibre (SupaFill), galvanized corrugated roofing

Floor

Concrete with 50% cement replaced with GBFS to reduce embodied carbon emissions

 

Key Team

Client: Garway Village Hall Committee

Architect: Simmonds.Mills

Consultants: Alan Clarke, Infrastruct

Contractor: William Powell & Sons

Structural: Engineer: BJSE

Certifier: MEAD

 

Other Passivhaus Community Centres

Mildmay Community Centre

Wereham Village Hall

Green Base

22nd May 2017


< Back To News